De “golden oldies” van K.V. Leeuwarden

Door: Eddy de Jong

Op vrijdagavond 5 april vond er een bijzondere ontmoeting plaats in de kantine van Cammingha-hal van KV Leeuwarden. Er stond namelijk een heuse reünie op het programma! En wel een reünie met de spelers van de selectie van een kleine 20 jaar geleden, zo ongeveer van het seizoen 1999/2000. In die periode bivakkeerde K.V. Leeuwarden in wat hogere regionen dan vandaag de dag het geval is. Destijds werd er door het 1ste in de overgangsklasse gespeeld en het 2e draaide goed mee in de reserve 1ste klasse. Roemruchte clubs als AKC/Almelo, Koog Zaandijk, HKV/ Ons Eibernest en SCO hebben de Camminghahal regelmatig bezocht en moesten na afloop de sporthal dan ook weer met hangende pootjes verlaten.

En ja, hoe ontstaat zo’n reünie? Een paar mensen komen elkaar tegen in de kroeg, maken een babbeltje en dan komen al gauw de verhalen van: “weet je nog” en “wat zou die en die nu doen?” En dan begint zo beetje bij beetje een idee te sluimeren van: misschien is het leuk als we de hele groep weer eens zien en dat we “onder het genot van” weer met elkaar kunnen bijpraten. Maar ja, iets zeggen en iets doen, dat zijn wel twee heel verschillende zaken. Dus na een jaar of twee de boel laten inweken, vatte Rutger de Groot de koe bij de horens en maakte een Whatsapp-groep aan, waarin alle spelers van die tijd kwamen.

En zo stonden we als groep op die bewuste vrijdagavond weer bij elkaar. Nee, compleet waren we bij lange na niet. Natuurlijk het feit dat we Peter Knipper, toch een grote gangmaker in onze selectie, moesten missen, is iets wat je op dat moment ook wel beseft. Zijn kenmerkende lach en vrolijkheid, de discussies die we hadden over korfbal, maar ook andere zaken, dat wordt gemist…

Rutger had geregeld dat Harry Rodenburg en Johan Duijff de kantine bemensten, waarvoor onze dank. En voor een aantal was het alweer een tijd geleden dat ze de kantine hadden betreden, maar bij binnenkomst voelde alles weer erg vertrouwd. Een kopje koffie, beetje bijpraten en dan toch met langzame schreden richting de kleedkamer. Onze trainer Theo Wouda had zelfs zijn “trainingsshirt” nog en zoals hij zelf al aangaf “one size fits all” was hier wel van toepassing, de trui zat als gegoten… Zelfs na 20 jaar nog…

Eenmaal in de sporthal aangekomen werden er twee korven neergezet en een aantal deden wanhopige pogingen om het gevoel van vroeger weer terug te krijgen. Lukte dat bij de één totaal niet en waren de schoten ruim twee meter te kort, bij anderen leek het wel alsof ze nog wekelijks stonden te schieten. Een Guus Sannes die ogenschijnlijk met het grootste gemak en de minst mogelijke inspanning (wat destijds trouwens zijn handelsmerk was) de ballen zo weer door het gele mandje gooide.
Na een beetje inschieten en ginnegappen, kwam iedereen blijkbaar weer wat in zijn of haar rol, zoals die 20 jaar geleden ook waren. Theo nam het voortouw door een oefening te gaan doen, waarbij er 40x gescoord moest worden. Dit was overigens wel heel traditioneel, een echte “jongens tegen meisjes” oefening. En na een aantal doorloopballen, stonden bij de meeste personen de zweetdruppels al centimeters dik op het gezicht… Het zal vast aan de warmte in de sporthal gelegen hebben…

Daarna werd besloten om nog even een partij te doen, er waren drie viertallen en er werd “overloopkorfbal” gedaan. Welk viertal scoorde, mocht als bonus blijven aanvallen. Werd de bal onderschept, dan mocht de andere partij aanvallen. De vakken waren mooi opgedeeld en iedereen kon aan de bak. Een aantal van ons zijn nog steeds wel actief als korfballer, Tessa Miedema speelt dameskorfbal in het zuiden, Eddy de Jong hobbelt mee in het 4e van KF De Wâlden en Erwin Bekkema speelt de pannen van het dak in Leeuwarden 1 en ook Jacob Bekkema speelt zijn wedstrijden nog in Leeuwarden 2. En Pieter Duijff heeft nog wel een balletje mee geschoten bij CSL 4. Maar ook de anderen komen wel aan hun beweging toe hoor. Zo zijn Joanne en Tidia Mink nog wel in de sportschool te vinden, had Esther Veenstra die ochtend nog 5 kilometer hardgelopen en oogde Janny Reitsma ook nog steeds zo fit als een hoentje. Inge Katje maakt haar sportminuten ook nog wel, net zoals Alexander de Jong en Rutger de Groot. Kortom, helemaal dicht geslibd zijn we nu ook weer niet…

De partijtjes werden best nog wel fel gespeeld, met zo nu en dan natuurlijk een flinke sneer als er weer een bal werd gemist. Allemaal vertrouwd, want zo ging dat 20 jaar geleden ook… Welk team uiteindelijk heeft gewonnen, het is nog steeds niet duidelijk…  Na een uur getraind te hebben, vond iedereen het wel best en was het tijd voor de derde helft! Ook niet onbelangrijk natuurlijk!

We waren het unaniem eens dat dit volgend jaar weer moet gebeuren en onder het genot van een borrel en wat hapjes werd er nog lang nagepraat over deze bijzondere avond!

Staand: Guus Sannes, Eddy de Jong, Alexander de Jong, Theo Wouda, Rutger de Groot, Pieter Duijff, Erwin Bekkema, Jacob Bekkema.
Zittend: Joanne Mink, Esther Veenstra, Tidia Mink, Inge Katje, Janny Reitsma, Tessa Miedema.

Share Now

Related Post