• De competitie van 1940 was net van start gegaan toen de Duitsers op 10 mei Nederland binnentrokken. In de eerste weken van de oorlog stond al het sportgebeuren stil; de Duitsers vonden echterdat de sport rust en stabiliteit onder de bevolking zou bevorderen en korfbal werd al s een regionale folklore gezien en werd dus toegestaan. Wel kwamen er problemen met het vervoer; in het archief
    vonden we een kaartje waarop werd aangegeven dat de reis die voor de wedstrijd tegen de kv Felicitas te Sexbierum moest worden ondernomen per paard en wagen zou worden gaan ondernomen.
    De KVL kon in 1943, op het in 1936 geopende Cambuur complex , een veld huren. Dit stadion wasgebouwd in het kader van de “werkverschaffing” en zal binnenkort, zoals jullie weten, wordenonttakeld. Het veld moest worden gedeeld met een kaats- en hockeyclub. In het laatste jaar van de oorlog konden er geen activiteiten meer plaatsvinden, niet op het gebied van wedstrijden maar ook niet op bestuurlijk niveau. Pas op 11 maart 1946 werd er weer een Algemene Vergadering gehouden. Tijdens deze vergadering werd de heer Wietze van der Lei, broer van Jochum, als secretaris benoemd. Wietze zou tot 1965 een zeer belangrijke rol spelen bij de KVL. Helaas overleed hij in dat jaar op 43- jarige leeftijd.
    Vanaf het najaar van 1946 werd er weer deelgenomen aan competitiekorfbal. Er werd besloten om meer prestatiegerichter te gaan korfballen, en ging men ook in de winter op het veld trainen. In 1947 werd de KVL kampioen van Friesland.
    Na een periode van successen gingen de prestaties en het ledental naar beneden, Echter in 1952 kwamen er enkele leden van de speeltuinvereniging Het Westen over naar onze vereniging. Dit was voor de vereniging zeer welkom. Toen ook Jan en Siets Bekkema van de kv OKO uit Opende (Gr) zich bij onze vereniging aanmelden, gingen de prestaties gelukkig weer omhoog en in augustus 1956
    promoveerde Leeuwarden 1 naar de eerste klas (zie foto 1).
    Ook in 1956 werd er gestart met korfballen in de zaal. De naam die men er gaf was Microkorfbal. De allereerste locatie waar gespeeld werd, was in de Veilinghallen aan de Huizumerlaan (inmiddels afgebroken). Er werd o.a gespeeld tussen kratten met appels. Nadeel aan deze hal was dat de hal niet hoog genoeg was en de bal vaak tegen het plafond aankwam.
    Rond 1960 werden de wedstrijden
    gespeeld in de Frieslandhal het huidige WTC. (zie foto 2).